MS-tautia sairastava Mikko Virtanen käy töissä, vaikka se on monen mielestä mahdotonta. Kattonostin mahdollistaa myös kotona ilman avustajaa liikkumisen.
Vuosi 2009 mullisti lahtelaisen Mikko Virtasen elämän, kun hän sai MS-tautidiagnoosiin. Uutinen järkytti ja pysäytti, vaikka erilaisia oireita oli hänellä ollut jo jonkin aikaa. Myös Mikon äiti sairastaa tautia, joten tietoa taudista hänellä oli valmiiksi paljon.
– Sairauteni on aggressiivinen ja aaltomaisesti etenevä. Jo vuoden kuluttua diagnoosista jouduin pyörätuoliin, Mikko kertoo.
Hän on automaatiotekniikan mekaanikko ja työskentelee Teknowarella, joka on lahtelainen, erilaisiin valaisinratkaisuihin erikoistunut yritys.
Työnantaja rakennutti työpaikalle invavessan ja sähköiset ulko-ovet, mikä mahdollisti Mikon työssäkäynnin. Silloin hän pystyi vielä seisomaan ja ottamaan pari askelta. Mikko ohjelmoi tuotannon robotteja pyörätuolista käsin.
MS-tautiin sopeutuminen mahdotonta
– MS-tauti on siinä mielessä hankala, koska tähän ei voi ikinä sopeutua. Jos johonkin tilanteeseen sopeutuu, pahenemisvaiheen myötä elämä voi muuttua täysin erilaiseksi ja prosessi alkaa taas alusta, Mikko toteaa.
Vuonna 2013 hän oli rakennuttamassa kotiinsa esteetöntä kylpyhuonetta, kun hänet yllätti taudin raju pahenemisvaihe. Jalat lähtivät kokonaan alta niin, että hän ei pystynyt enää edes seisomaan.
Lahden kaupungin vammaispalvelut kustansi Mikon kotiin ajomoottorilla varustetun kattonostimen, joka asennettiin remontin yhteydessä.
Mikolle sanottiin, ettei housujen pukeminen olisi itsenäisesti mahdollista nostinta käyttäessä. Aina kuitenkin tarvittaisiin avustajaa.
– Laitoksessa asuminen ei ollut minulle mikään vaihtoehto, koska minulla on vaimo ja kaksi lasta. Halusin myös takaisin töihin.
Kattonostin mahdollistaa kotona asumisen
Mikko mietti pitkään oikeaa tapaa nostaa itse housut ylleen nostimessa ja keksi keinon. Hän vetää housut ilmassa nostoliinan päälle ja poistaa liinan housujen alta, kun hän istuu takaisin pyörätuolissa.
– Tämä mahdollistaa sen, että en tarvitse henkilökohtaista avustajaa 24 tuntia vuorokaudessa, vaan pystyn olemaan myös yksin kotona.
Mikko ei edes halua miettiä elämäänsä ilman kattonostinta. Se on jo Mikon koon takia tarpeellinen, koska hän on yli kaksi metriä pitkä. Kerran ennen nostimen asentamista hän kaatui kotonaan suihkun jälkeen ja häntä ei perheen voimin saatu ylös. Ambulanssilla tuli kaksi naista, jotka eivät saaneet Mikkoa nostettua.
– Lopulta nostamiseeni tarvittiin neljän palomiehen voimat, Mikko hymyilee.
Kattonostinta hän suosittelee kaikille nostoapua tarvitseville. Ajomoottorikäyttöisen nostimen itsenäinen käyttö vaatii yläraajojen ja ylävartalon hallintaa. Nostin on helppokäyttöinen, tosin Mikko itse toivoisi sen olevan nopeampi.
Nostin työpaikalle
Työnantaja asennutti myös työpaikan vessaan samanlaisen nostimen, jota ilman Mikko ei pystyisi olemaan töissä.
–Työssäkäynti on minulle tärkeää myös siksi, että on sosiaalista elämää. Kaverit ovat aikalailla kaikonneet sairauden myötä. Päivärytmi ja tekeminen ovat tärkeitä, mitä sitä muuten päivät tekisi?
Mikko harrasti aiemmin vanhojen amerikkalaisten autojen rakentamista ja amerikkalaista jalkapalloa. Entisten harrastusten tilalle on tullut yhdistystoiminta. Hän on Päijät-Hämeen neuroyhdistyksen puheenjohtaja.
– En ole sairauden myötä muuttunut miksikään, sama ihminen olen kuin ennenkin. Mutta nyt kieltämättä osaan katsoa asioita toisella tavalla.
Tutustu erilaisiin kattonostinlaitteisiin>>
Teksti: Maija Joutjärvi
Kuvat ja video: Lauri Rotko