Lapualla tavoitellaan vanhustenhoidossa yhden muuton periaatetta. Se tarkoittaa käytännössä sitä että vanhusta ei siirrellä hoitopaikasta toiseen, vaan hän saa ihmisläheistä eri ammattilaisten tarjoamaa hoitoa yhdessä paikassa, jossa pystyy asumaan kohtuuhinnalla.
Palvelukoti Jokilunnun 60:stä asukaspaikasta 48 on varattu muistisairaille. Yksikössä työskentelee neljä sairaanhoitajaa, neljä geronomia ja 24 lähihoitajaa. Palvelukodissa vanhus nähdään yksilönä, jolla on oikeus omaan tilaan. Palvelukodin toiminnassa onkin satsattu siihen, että vanhuksen sijasta hoitoalan ammattilaiset liikkuvat yksiköstä toiseen.
– Kiireettömissä sairastapauksissa lääkärin vastaanotto pyritään järjestämään palvelutalossa, asukkaan kotona. Jokilintuun tuodaan mahdollisuuksien mukaan myös tehostettua kotisairaalatoimintaa, kuten suonensisäistä nesteytystä ja antibioottihoitoa. Esimerkiksi keuhkokuumeen takia ei tarvitse siirtyä terveyskeskuksen vuodeosastolle, ellei muu terveydentila sitä vaadi. Asukas hoidetaan omassa talossa, jos mahdollista, aina saattohoitoon asti, kertoo Lapuan vanhustyön johtaja Sirkka Eväsoja.
Sairaalaosaston henkilökunta on pitänyt motivoivana, kun he saavat tuoda omaa osaamista tänne. Samalla vältetään se, että yksi vanhus veisi kaksi paikkaa, sanoo Eväsoja.
Tilojen tulee mahdollistaa yksilöllisyys ja sujuva hoitotyö
Asukkaiden yksilöllisyyteen on Jokilinnussa kiinnitetty huomiota arjen toiminnassa.
“Jokaisella asukkaalla on uudessa palvelukodissa oma huone, omat vaatteet ja oman kodin huonekalut. Ateriat syödään kunnon astioista yhteisessä pöydässä ja vanhus saa itse valita ruokansa”, kertovat osastonhoitajat Katri Lahdensuo ja Leena Kylkisalo.
Tilasuunnittelussa on panostettu myös hoitotyön sujuvuuteen. Kaikkien 60 huoneen kattoon on asennettu koko huonealan kattava kiskotus, joka mahdollistaa potilasnostimien monipuolisen käytön. Tämä reilu 50 000 euron investointi mahdollistaa asukkaiden siirtelyn turvallisesti hoitajien selkää säästäen sekä käytännössä kolme vaihtoehtoista paikkaa sängylle ja kuntouttavan kävelyharjoituksen kävelyliivien avulla.
– Potilasnostimissa ei pihdata, koska pelissä on henkilökunnan terveys ja asukkaiden hyvinvointi, sanoo Sirkka Eväsoja.
– Jännitimme aluksi nostinta, mutta se on ollut helppokäyttöinen, nopea ja asiakasystävällinen. Kynnys siirrellä asukasta on laskenut, kiittelee osastonhoitaja Katri Lahdensuo.
Entinen konstaapeli Leevi Hautala, 78 vuotta ja 103 kiloa, istuu pyörätuolissaan nostokankaan päällä eikä pelkää yhtään. Osastonhoitaja Katri Lahdensuo kiinnittää nostokankaan hihnat kattokiskosta riippuvan potilasnostimen henkariin. Toinen osastonhoitaja Leena Kylkisalo ottaa käteensä ohjaimen.
Leevi kohoaa ilmatilaan, Katri ohjaa hänen asentoaan ja Leena painelee nappuloita, kunnes Leevi makaa sängyssään. Siinä kaikki.
– Ensimmäisellä kerralla vähän jännitti, mutta yhdessä päivässä nostolaitteeseen tottui. Nyt olo on turvallinen, kuvaa Leevi ilmalentoaan.
Siinä on yksi Lapuan mallin tulos, isonpuoleisen asukkaan hallittu siirtyminen yhteislaulutilaisuudesta oman yksiönsä sänkyyn Lapuan upouudessa palvelukoti Jokilinnussa.
Juttu on lyhennelmä Anssin Orrenmaan Vanhustyölehteen kirjoittamasta artikkelista. Voit lukea koko jutun täältä>>